7 mei 2024

Wat zijn de kosten van een ERP-implementatie?

De kosten van een ERP-implementatie variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van het bedrijf, de complexiteit van de bedrijfsprocessen, maatwerkvereisten en meer. Er moet rekening gehouden worden met bijvoorbeeld:

 1. Licentiekosten:
  Dit omvat de kosten voor het aanschaffen van de ERP-softwarelicenties. Licenties kunnen op verschillende manieren worden geprijsd, zoals per gebruiker, per module of als een totaalpakket.
 2. Implementatiediensten:
  De kosten voor het implementeren van het ERP-systeem, inclusief planning, configuratie, gegevensmigratie en training van het personeel. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn, vooral als er aangepaste aanpassingen nodig zijn.
 3. Aanpassingen en maatwerk:
  Als het ERP-systeem moet worden aangepast aan specifieke behoeften van het bedrijf, kunnen er extra kosten zijn voor maatwerkontwikkeling.
 4. Hardware en infrastructuur:
  Voor on-premises implementaties zijn er kosten verbonden aan de aanschaf van hardware, servers en netwerkapparatuur. In het geval van een cloudgebaseerde implementatie kunnen er maandelijkse kosten zijn voor de gehoste infrastructuur.
 5. Onderhoud en ondersteuning:
  Periodieke kosten voor het onderhouden en upgraden van het ERP-systeem, evenals ondersteuningskosten voor technische problemen